Szájápolás kismamáknak
   2021 12. 31 10:48

Szájápolás kismamáknak

Cáfoljuk meg, hogy a terhesség 1 fog elvesztésével jár!

Ha valaki kismama lesz, az teljesen megváltoztatja az életét, és ez az egészségére is hatással van. A kismamák jó egészsége nemcsak saját, hanem születendő gyermekük miatt is kiemelten lényeges.

De ilyenkor annyi minden más jár a kismamák eszében, hogy hajlamosak megfeledkezni helyes a szájápolásról. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a helyes szájápolás kismamáknak saját és születendő gyermekük érdekében mennyire elengedhetetlen. Ráadásul a kismamákban a gyermekáldás olyan változásokat idéz elő, ami miatt az átlagostól eltérő, speciális szájápolásra van szükségük.

Szájápolás kismamáknak a terhességi ínygyulladás elkerüléséért

A kismamák testében végbemenő mindenféle változásokban nagy része van annak, hogy ilyenkor teljesen átalakul a hormonháztartásuk. Talán meglepően hangzik, de ez többek között a szájüreget is érinti. Ezért kiemelten fontos az, hogy a szájápolás kismamáknak ezeknek a változásoknak a figyelembevételével történjen. Mit is jelent ez pontosan?

A kismamák ösztrogén- és progeszteronszintje ilyenkor megnő. Ez többek között a szájüregükben különböző problémák kialakulásának esélyét is megnöveli, amelyek valamilyen tünet formájában jelentkeznek. Az egyik ilyen tünet a második trimeszter környékén a duzzadt fogíny: az úgynevezett terhességi ínygyulladás. A kismamáknak ilyenkor az ínyük szélénél megnő a lepedékképződés; ez azt jelenti, hogy az átlagnál alaposabb szájápolást fog igényelni.

Szájápolás kismamáknak: a kezdeti rosszullétek paradoxonja

A kismamák terhességének első felében igen gyakori tünet a hányinger, hányás. Utóbbi, valamint a megváltozott táplálkozási szokások miatt a szájüregben megnő a savmennyiség, ami roncsolja a fogakat. A fogzománc elvékonyodik, sérülékennyé válik, megnő a fogszuvasodás kockázata, és végső esetben akár a fog elvesztéséhez vezethet.

Ennek elkerülésére tehát a kismamáknak még alaposabb szájápolásra van szükségük. Ám sokszor a kismamák pont azért kerülik a fogmosást, mert félnek attól, hogy hányingerük lesz tőle. Hogyan lehet mégis elkerülni a várandósság miatt a fogak megromlását, elvesztését, milyen a helyes szájápolás kismamáknak?

A helyes szájápolás kismamáknak

A helyes szájápolás kismamáknak segíthet megőrizni fogaik épségét. Ezekre érdemes a kismamáknak odafigyelni a szájápolás során:

  • Rosszullét után közvetlenül ne mossanak fogat, csak gondosan öblítsék ki szájukat tiszta vízzel, hogy csökkenjen a szájüregben a savkoncentráció. 15-20 perc elteltével jöhet az alapos fogmosás.

  • Helyes szájápolás kismamáknak:

+2 tipp:

  1. A hányinger elkerülhető, ha:

  • kis fejű fogkefét választunk;

  • egycsomós fogkefe használatával, mellyel a fogak hátsó részét is könnyű tisztítani.

  1. A kismamáknak a szájápolás mellett a helyes táplálkozásra is érdemes odafigyelni!