A fogkefe fertőtlenítése: szükséges-e?
   2022 01. 14 15:45

A fogkefe fertőtlenítése: szükséges-e?

...ha igen, mikor és hogyan?

A fogkefe segít, hogy fogaink tiszták, lepedékmentesek, szájüregünk pedig kórokozó baktériumoktól mentesek legyenek. Ám a fogkefe – ha nem megfelelő állapotú – akár kárt is okozhat nekünk. Előfordulhat, hogy éppen hogy a fogkefe miatt kerül a szánkba a káros, akár fogproblémákat is okozó baci.

Hogyan lehetséges, hogy éppen az az eszköz, amit arra használunk, hogy megőrizzük fogaink épségét – éppen ellenkezőleg, árthat fogainknak? És hogyan lehet elkerülni, hogy ez történjen?

A válasz a fogkefe nem megfelelő tartásában rejlik. A megoldás pedig a fogkefe helyes kezelése; a fogkefe fertőtlenítése és rendszeres cseréje. Most tehát beszélünk egy kicsit arról, hogyan kerüljük el, hogy fogkefénk ártson, és mikor, hogyan történhet a fogkefe fertőtlenítése.

A fogkefe fertőtlenítése mit takar valójában?

Mit is jelent maga a fertőtlenítés úgy általában? A "fertőtlenít" szó jelentése az értelmező szótár* szerint: "Kórokozókat elpusztít; egy felületet erős szerrel lemos, kezel, hogy ne adhasson át vele betegséget."

Vagyis a fogkefe fertőtlenítése annyi, mint a fogkefe megtisztítása különböző szerekkel, olyan módon, hogy ne legyenek rajta kárt okozó baktériumok.

Miért van szükség a fogkefe fertőtlenítésére?

Na de mitől lesz "koszos" a fogkefe, hogyan kerülnek rá a baktériumok? Hiszen amikor megvesszük, akkor nyilván tisztán, fertőtlenítve vesszük meg, és ezt követően – ideális esetben – mi sem "koszoljuk" be semmivel...

És ez valóban így is van. Az újonnan vásárolt fogkefe eredendően tiszta, azaz baktériummentes. És bár alapvetően csak a fogainkkal illetve két fogmosás között csak a levegővel érintkezik, előbb-utóbb mégiscsak "koszolódik". Ilyenkor pedig szükséges a fogkefe fertőtlenítése. Mitől koszolódik a fogkefe, ami miatt a fogkefe fertőtlenítésére van szükség?

  • A fogkefe, miközben fogat mosunk vele, azaz eltávolítjuk a lepedéket és benne levő káros kórokozókat – érintkezik ezekkel a baktériumokkal. Az is előfordulhat, hogy a fogkefe sertéi között – pl. kis ételmaradékok formájában – megtapad a fogkefében.

  • Mikor nem használjuk a fogkefét, a fogkefe érintkezik a levegőben levő mikrobákkal. Ezáltal meg is fertőződhet a fogkefénk.

Vagyis a fogkefe fertőtlenítése – amennyiben hosszabb ideig ugyanazt a fogkefét használjuk – rendszeres időközönként szükséges.

A fogkefe fertőtlenítése hogyan történhet?

Alapesetben, ha a fogkefe nincs kitéve erős szennyezésnek, akkor a fogkefe fertőtlenítése történhet

  1. egy alapos tisztítással:

Minden fogmosás után öblítsük le meleg vízzel alaposan fogkefénk fejét, hogy kimossuk belőle a fogkrém- és ételmaradványokat. Ugyancsak érdemes a fogmosó poharat is kiöblíteni.

A fogkefe fertőtlenítése mellett az alapvető higiénia megtartásáért érdemes a fogkeféket egymástól távol, fejjel lefelé tartani. Cseréljük le fogkefénket háromhavonta.

  1. a fogkefe fertőtlenítése szájöblítővel:

Egy komolyabb betegség után érdemes fogkefénket és a poharat legalább 30 másodpercig szájöblítő folyadékban áztatni.

* Utolsó megtekintés: 2021-12-13