Szájápolás dohányosoknak
   2022 01. 21 15:03

Szájápolás dohányosoknak

Nemcsak a fehér, de az egészséges fogakért is

A dohányzás káros az egészségünkre, ezzel napjainkra már mindenki tisztában van. Az erős dohányosoknak előbb-utóbb a külsejükön is megmutatkoznak káros szenvedélyük kellemetlen jelei – így például fogaik idővel megsárgulnak.

De a dohányosokat nemcsak a rák kialakulásának kockázata, vagy esztétikus fehér fogaik elszíneződése vagy akár a kellemetlen lehelet kialakulása fenyegeti. A dohányzás a szájüreg egészségére is rossz hatással van, ezért a szájápolás dohányosoknak az átlagnál is nagyobb odafigyelést igényel. Előzzük meg fogaink károsodását, elvesztését hatékony szájápolással!

Szájápolás dohányosoknak a szájüregi megbetegedések elkerüléséért

A dohányfüst számos olyan vegyületet tartalmaz, mely mérgező hatású. Mivel pedig a dohányzás során a füst először a szájüregbe kerül, már ott rögvest megkezdi kifejteni káros hatásait a nyálkahártyán.

A dohányzás csökkenti a szájüreg védekező rendszerének erősségét. Ez többek között a fogágyra van káros hatással, a fogínygyulladás, egyéb fogágybetegségek kialakulásával járhat, ami akár foghullást is okozhat.

A dohányzás immunrendszerünket is gyengíti, melynek következtében lassabban gyógyulnak a különböző szájüregi megbetegedések, és a fogíny vérkeringését is rontja.

Szájápolás dohányosoknak az esztétikusabb megjelenésért

A dohányfüst ráadásul a dohányosok fogainak külső megjelenését sem kíméli. Elszíneződéseket, foltokat hagy maga után, a barnától egészen a fekete árnyalatig. A szájápolás dohányosoknak azért is igényel nagyobb törődést, mert a dohányzás szenvedélye felgyorsítja a fogkőképződést.

Az erős dohányosoknál kialakuló fogínyproblémák – ha nem előzik meg őket – hosszú távon akár a csontpusztulás folyamatát is meggyorsítják. Ez pedig előbb-utóbb a fogak meglazulását eredményezi, ami végül a fogak elvesztéséhez vezet.

A szájápolás dohányosoknál nemcsak a látható, hanem az érezhető kellemetlen jelenségek megszűntetése miatt is lényeges. A kellemetlen szájszag elűzésére is érdemes odafigyelniük a dohányosoknak.

Szájápolás dohányosoknak: a legfontosabb teendők

Dohányosoknak mindenképpen ajánlott, hogy lehetőség szerint mielőbb szokjanak le erről a káros szenvedélyről. De addig is, milyen jellegű szájápolás ajánlott dohányosoknak?

A legfontosabb, hogy tisztítsuk meg fogunkat és szájüregünket a lehető legalaposabban a lepedékképző baktériumok lehető leghatékonyabb eltávolításával. Szájápolás dohányosoknak, a következőképpen:

  • fogmosás minimum naponta kétszer (vagy akár minden dohányzás után), lehetőleg fogínygyulladást megelőző fogkrémmel a szájhigiénia fenntartása érdekében;

  • a fogínygyulladás elkerülése érdekében:

  • rendszeres és gyakori fogorvosi ellenőrzés a betegségek megelőzésére, időben történő felfedezése és a fogkövek, elszíneződések eltávolítása érdekében.

Ne feledje: a dohányzás káros hatásai nemcsak külsőnket, de végső soron egészségünket is komolyan veszélyeztetik. Minél előbb megszabadul ettől a káros szenvedélytől, annál jobban fogja érezni magát a bőrében, és fogorvosát sem kell gyakran látogatnia.