A szájápolás fontossága
   2021 09. 14 16:20

A szájápolás fontossága

... az egészséges és szép fogakért

Az emberek nem szívesen járnak fogorvoshoz. Elvégre nem valami élvezetes érzés, mikor a szánkban matatnak... Még ha nem is fájdalmas, azért legtöbbször nem is a legkellemesebb a legtöbb fogainkkal kapcsolatos beavatkozás.

Nemcsak a fogorvos elkerülése szájápolás fontosságának oka, hanem az esztétikum is

Máskor talán nem is igen gondolunk rá, de egy fogorvosnál történő látogatás során mindnyájunkban felmerül a szájápolás fontossága. Hiszen, ha másért nem, akkor azért lehet fontos a szájápolás, hogy elkerüljük a kellemetlen fogászati beavatkozással járó fogorvosi látogatásokat..

Pedig a szájápolás nemcsak azért fontos, mert akkor nem kell fogakat tömni, ne adj isten, kihúzni. A szájápolás azért is fontos, mert ha helyesen ápoljuk fogainkat, az a külsőnk számára is előnyös. Egy szívből jövő mosoly akkor tud a legszebb lenni, ha kivillanó fogaink erősek, egészségesek és fehérek.

A szájápolás fontossága a komolyabb betegségek elkerülése érdekében

Valaki számára a szájápolás szempontjából nem elég fontos indok a szép külső vagy az, hogy elkerülje a gyakori fogorvosi látogatásokat. Ám ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájápolásra és annak fontosságára, még ezeknél sokkal komolyabb következményei is lehetnek hosszú távon.

A szájápolás elmaradásának első következményei természetesen a szuvas fogak megjelenése, a fogíny begyulladása. Ezek előbb-utóbb, ha nem törődünk a szájápolással, egyre több kellemetlenséget, fájdalmat fognak okozni. Minél rosszabb fogínyünk állapota, és minél több fogunk károsodik, annál nagyobb a veszélye annak, hogy ki kell húzni őket. Vagy akár maguktól is ki fognak hullani, kellő szájápolás hiányában.

Ám helyes fogápolás nélkül hosszú távon még ennél is nagyobb veszélyek fenyegethetnek minket: az elhanyagolt fogíny komolyabb megbetegedéseket is okozhat. A fogágybetegségek súlyos esetben cukorbetegséghez, demenciához, sőt, akár szívbetegséghez is vezethetnek.

A szájápolás fontossága: ha rendszeresen végezzük, nem igényel túl nagy erőfeszítést

Annyi gondunk van a mindennapunk során, hogy úgy vagyunk vele: a szájápolás fontossága számít legkevésbé. Minden előrébb van a sorrendben, mint az, hogy az egészségünkkel vagy szépségünkkel foglalkozzunk. Pláne, ha ráadásul "csak" a fogainkról van szó.

Pedig a helyes szájápolás, ha jól csináljuk, nem sokkal vesz több időt igénybe, mint egy hajmosás vagy egy szimpla fogmosás. Valójában a megelőzés, a helyes életmód már önmagában segít abban, hogy fogunk egészségére ügyeljünk. Ha jól választunk fogkefét, rendszeresen tisztítjuk fogainkat a megfelelő szájápolási eszközökkel, akkor már sokat tettünk a helyes fogápolásért.

Gondoljunk bele: szájápolással elkerülhetjük a fogínybetegségeket, a gyakori és kellemetlen fogorvosi beavatkozásokat. Ráadásul egészségesebbek leszünk, a közérzetünk is javul, és ez a külsőnkön is meglátszik. Napi mintegy öt perc fogápolás talán nem olyan túl nagy ár ezért. Mi pedig azért vagyunk, hogy segítsünk ebben.