Szájápolás házilag: a szájhigiénia 3-as alapszabálya
   2021 09. 24 09:06

Szájápolás házilag: a szájhigiénia 3-as alapszabálya

+1 nagyon fontos testrész, amit ugyancsak tisztítani kell

A civilizáció kezdete óta hozzászoktunk a rendszeres tisztálkodáshoz. Ennek nem mellékes, sőt igencsak fontos része a szájápolás. De mit jelent pontosan a szájápolás, és hogyan kell otthon, házilag megoldani a helyes szájápolást?

A házilag történő szájápolásnak csak egy – bár igen fontos része – a fogmosás

Sokak számára a házilag történő szájápolás gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy megmossák a fogukat. És valóban, a házi szájápolásnak nagyon fontos része a fogmosás.

Ám az igazán hatékony házi szájápolás valójában a fogmosáson kívül más tevékenységekből is áll. Ezek nélkül a puszta fogmosás nem lesz elegendő. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a házilag történő szájápolásra nem fektetünk kellő hangsúlyt, a szükségesnél gyakrabban kell felkeresnünk háziorvosunkat. Sőt! Még az sem mindegy, hogy hogyan, milyen fogkefével mossuk a fogunkat.

A házilag történő szájápolás 3-as egysége

A szájápolás fő célja az, hogy házilag eleget tudjunk tenni az alapvető szájhigiéniai elvárásoknak. Mit nevezünk alapvető szájhigiéniás követelményeknek? Röviden fogalmazva: a szájhigiénia és az otthoni szájápolás lényege, hogy rendszeresen tisztán tartsuk fogainkat – és a teljes szájüregünket. Ez az oka annak, hogy önmagában a fogmosással még nem teszünk eleget a házilag történő szájápolás követelményeinek. A kellő szájhigiéniát úgy tudjuk elérni, ha a házilag történő szájápolásunk kiterjed a következő területekre és eszközökre:

Ahhoz pedig, hogy ellenőrizzük, tényleg jól végezzük a házi szájápolást, az is hozzátartozik, hogy rendszeresen – legalább évente – felkeressük fogorvosunkat.

Mi a lényege a házilag történő szájápolásnak?

Miért kell rendszeresen tisztán tartani ezt a három területet, miért fontos a szájápolás házilag?

A házilag történő rendszeres szájápolás alapvető célja, hogy eltávolítsuk a kárt okozó baktériumokat. Ezek a baktériumok a felelősek ugyanis többek között a fogszuvasodásért, fogágybetegségekért és a különböző egyéb szájüregi problémák kialakulásáért.

Mi kell tehát ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni a megfelelő módon történő házi szájápolással?

A házilag történő szájápolás akkor éri el a célját, ha a teljes szájüregünkből eltávolítjuk az ételmaradékot. Ez legtöbbször lepedék formájában marad a szájüregünkben, és elsősorban a fogainkon és az ínyünkön tud megtapadni. Ezt a lepedéket kell tehát eltávolítanunk házilagos szájápolás keretében, a megfelelő szájápolási eszközökkel.

A házi szájápolás része még a fogak és az íny tisztításán kívül még egy nagyon fontos testrészünk is.

Tudtad-e?

A szájüregünkben még egy rész van, ahol a baktériumok meg tudnak telepedni, ez nem más, mint a nyelvünk. Távolítsuk el a lepedéket nyelvünkről is a házilag történő szájápolás során!