Milyen a jó fogkefe?
   2021 10. 01 08:49

Milyen a jó fogkefe?

+1 meglepő tény, ami még jobbá teheti

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó fogkefe, csak nagyon röviden, általánosan lehet válaszolni. Vagy pedig hosszan kifejtve. De még ekkor sem biztos, hogy sikerül egyértelmű, konkrét választ adni arra, hogy milyen a jó fogkefe.

Az ugyanis, hogy milyen a jó fogkefe – attól függ, hogy ki kérdezi, és milyen állapotú a fogsora. Korántsem biztos, hogy az egyik embernek jó fogkefe a másiknak is ugyanannyira be fog válni.

Milyen a jó fogkefe, akkor, ha a nagy átlagot és szükségleteit vesszük alapul?

Az emberek túlnyomó többségének, akiknek alapvetően nincsen semmi különösebb problémája a fogával, elegendő az, ha tisztában van a helyes szájápolással. Egy egészséges ember átlagos, alapvetően egészséges fogsorához tehát elég lehet egy jó fogkefe, ami megfelel az alapvető elvárásoknak. Az ilyen elvárásoknak megfelelő, jó fogkefét pedig a szakemberek többsége egyformán határozza meg.

A jó fogkefe tehát az alábbiak közül lehetőleg minél több szempontnak felel meg. Azaz a jó fogkefe:

  • sörtéje nem túl kemény, sőt inkább puha;

  • sörteszáma magasabb az átlagos fogkefénél;

  • sörteszálai hosszúak egyforma méretűek és sűrűn szövöttek;

  • szára/nyaka egyenes, nem mozgatható;

  • feje minél kisebb.

Milyen a jó fogkefe, mi a kulcsa annak, hogy egy fogkefe valóban jó legyen?

És vajon milyen fajta fogkefe az, ami ezeknek a feltételeknek meg tud felelni? A válasz talán meglepő lehet: a jó fogkefe általában jó márkájú.

Persze sokan gondolhatják azt, hogy a jó márkájú fogkefe elsősorban drága és ettől még nem biztos, hogy jó. Pedig egy jó és márkás fogkefe nem feltétlenül biztos, hogy egyúttal drága is. Már csak azért is, mert a minőségi termékeknek általában azért magasabb az áruk, mert többet tudnak. Jobban tudják azokat az elvárásokat teljesíteni, mint az átlagos árukínálat.

A jó márkás fogkefe tehát bizonyos, hogy a fogorvosok ajánlásai alapján, gondosan, a helyes szájápolás elvárásai szerint van kialakítva. A jó márkás fogkefe tehát szakértők segítségével és szakértelemmel készül.

Milyen a jó fogkefe, és mivel lehet még jobbá tenni?

A jó fogkefe tehát lehetőleg márkás, és akkor a fenti elvárásoknak meg fog felelni. Azonban akkor igazán jó a fogkefe, amit használunk, ha figyelembe veszi a mi saját, egyéni sajátosságainkat is. A jó fogkefe tehát a különböző speciális igények szerint kialakított is lehet. Így például:

És végül egy jótanács:

A jó fogkefe akkor marad igazán jó, ha csak addig használjuk, amíg meg tud felelni az elvárásoknak. Cseréljük le elhasznált fogkefénket rendszeresen.