Fogápolás 50 év felett
   2022 01. 28 11:13

Fogápolás 50 év felett

Az idő sok mindenre orvosság lehet, erre utal többek között „az idő minden sebet begyógyít” mondás.

Ám az idő múlása sajnos nemcsak gyógyít, de rombolhat is. Fiatalkorunkban, ahogy növünk, egyúttal érünk is, de aztán elérkezik az idő, amikor fordul a kocka. Ötven év felett már elmondható, hogy elértünk „a csúcsra”, és innentől kezdve, ha lassan, is, de lefelé vezet az út.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ötven év felett eltemethetjük magunkat, sőt! Sok szempontból ilyenkor nyílik meg a világ előttünk. Ám azt viszont jelenti, hogy ötven év felett érdemes egy kicsit jobban odafigyelni magunkra és testi-lelki egészségi állapotunkra. Így többek között a fogápolás ötven év felett is nagyobb – másfajta – törődést igényel, szemben a gyermek- vagy éppen felnőttkori fogápolással. Mi ennek az oka, és milyen a jó fogápolás ötven év felett?

Milyen változások miatt módosul a fogápolás ötven év felett?

Az ötven év feletti fogápolás módját, fogaink állapotát elsősorban három fő tényező befolyásolja:

  1. Az idő múlásából adódó különböző szájüregi változások, például:

    1. a fogak felszínének elkopása,

    2. a fogíny fokozatos visszahúzódása.

  2. A kor előrehaladtával járó egyéb megbetegedések és az azzal járó gyógyszerek szedése következtében felmerülő különböző szájüregi változások, úgymint:

    1. szájszárazság (pl. vérnyomáscsökkentők, szorongásgátlók szedésekor)

    2. vagy éppen ellenkezőleg, fokozott nyáltermelés (pl. gyomorfekély, Parkinson-kór).

  3. A korábbi évek során kialakított életmódunk, és szájhigiéniás szokásaink:

    1. helytelen táplálkozás,

    2. nem megfelelő szájápolás.

Fogápolás ötven év felett: változások a szájüregünkben és fogsorunkon

Az idő múlásával egyre gyakrabban merülhetnek fel szájüregi problémák vagy a fogakkal kapcsolatos panaszok. A fogak és fogíny állapota veszít korábbi egészségéből, a fogaink egyre sérülékenyebbé válnak, mely súlyosabb esetekben fogaink elvesztéséhez is vezethet.

Ötven év felett tehát nagyobb valószínűséggel kerülnek behelyezésre a fogmegtartó kezelések során hidak, koronák, implantátumok, melyek ugyancsak speciális fogápolást igényelnek. Mindezek miatt érdemes nagyobb figyelmet fordítani ötven éves kor felett a fogápolásra.

Fogápolás ötven év felett: mi mindenre érdemes odafigyelnünk?

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni fogaink épségét, az alábbiakra mindenképpen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni ötven év felett.

  1. A korábbiaknál gyakrabban (legalább félévente) keressünk fel fogorvosunkat, hogy időben felismerje a problémákat, és megkezdje a kezelést.

  1. Otthoni fogápolás ötven év felett:

  1. Ügyeljünk az egészséges életmódra, kerüljük a káros ételek (cukor, alkohol) fogyasztását, és hagyjunk fel ártalmas szokásainkkal (dohányzás).

.