Fogkefe gyerekeknek: miért fontos, hogy minél hamarabb megtanulják jól használni?
   2021 11. 05 13:07

Fogkefe gyerekeknek: miért fontos, hogy minél hamarabb megtanulják jól használni?

3+1 tipp, hogyan tanítsuk meg gyermekeinket a helyes fogmosásra

A szájápolás fontossága egészen kicsi korunktól életünk része. Beépül mindennapjainkba, csakúgy, mint a mosakodás vagy körömvágás. De mikortól érdemes elkezdeni, milyen fogkefét érdemes venni a gyerekeknek? Létezik-e egyáltalán fogkefe gyerekeknek? Hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek a helyes fogkefehasználatot?

De mindenekelőtt: miért fontos az, hogy minél hamarabb megtanítsuk gyermekünknek az igazán hatékony szájápolást, fogmosást?

Fogkefe gyerekeknek: a fogkefehasználat 3 fázisa

Miután gyermekünk megszületik, előbb-utóbb eljön az időszak, amikor előbújnak az első pici fogacskái. Innentől kezdve a gyerekünknek is ideje elkezdeni a szájápolást, és folytatni egészen élete végéig.

Azonban a kisgyerekek nem úgy születnek, hogy azonnal képesek maguknak megmosni a fogukat, az erre alkalmas, gyerekeknek való fogkefével. Ezért a gyermek-szájápolás megtanulásának menete ezekre a fázisokra osztható:

  1. Az első tejfogacskák előbújása

Ekkor még a szülők végzik a szájápolást. Ezt eleinte ideálisan egy kisujjra húzható kesztyűvel tudják megtenni, majd ezt követően speciálisan kisbabák számára kialakított piciny fogkefével. Ez az időszak azt is elősegíti, hogy gyermekünk hozzászokjon rendszeres fogmosás, szájápolás folyamatához.

  1. A tejfogak nagyrészt már mind kibújtak

Amikor gyermekünk elég nagy ahhoz, hogy elkezdje megtanulni a helyes szájápolást, eleinte legjobb, ha együtt, közösen mosunk fogat. Ilyenkor mutathatjuk meg a gyerekeknek a helyes fogkefehasználatot, és ki is tudjuk igazítani, hogy ők is jól végezzék a fogmosást.

Válasszunk gyermekünknek kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett fogkefét. Ez elsősorban a fogkefe nyelének hosszúságában és a fejének nagyságában tér el a felnőtteknek való fogkefétől. A kis méretnek köszönhetően a fogkefe a gyerekek kicsi szájába könnyen belefér. A fogkefe kisméretű fején pedig a szálak a szájüreg hátsó részét is megfelelően tisztítják.

  1. Az iskolaérettség az önálló fogmosást is meghozza

Érdekesség, hogy a helyes fogmosás folyamata hasonló motorikus folyamatokon alapszik, mint a kézírás elsajátítása. Ezért javasolják a fogorvosok, hogy gyermekeink fogmosása inkább a 6-7 éves kor elérése után történjen önállóan.

Fogkefe gyerekeknek: tippek az igazán hatékony fogmosáshoz

Végül néhány jótanács, hogy gyermekünk szájápolása minél hatékonyabb legyen.

  1. Nagyon fontos a szülőkkel való közös fogmosás! A gyerekek imádnak másolni, és ebben a szivacskornak nevezett időszakban a legfogékonyabbak arra, hogy megtanulják a helyes fogkefehasználatot, fogmosási technikát.

  2. Eleinte mindig ellenőrizzük, hogy gyermekünk jól mosott-e fogat! Látványos, és gyereknek kifejezetten izgalmas lehet, ha veszünk plakkfestő folyadékot, ami elszíneződéssel mutatja, ha maradt még lepedék.

  3. Ne használjon gyermekünk addig elektromos fogkefét, amíg el nem sajátította a helyes kézi fogmosást. Az ugyanis másfajta fogmosási technikát igényel.

És végül:

Érdemes minél tarkább, érdekesebb fogkefét választani gyerekünknek, mert azzal a fogmosás is érdekesebbé válik.