A fogkefe helyes használata
   2021 10. 29 15:31

A fogkefe helyes használata

Sose felejtem el kisgyermekkori találkozásomat az "óriásbácsi fogsorával" az iskolapadban. Egy helyes fiatal hölgy hozta el hozzánk, azért, hogy megmutassa nekünk a fogkefe helyes használatát. Merthogy természetesen óriásbácsi hatalmas fogsorához tartozott egy óriási fogkefe is. Ezzel aztán tényleg nagyon jól tudta illusztrálni nekünk, kisgyermekeknek a fogkefe helyes használatát.

Bevallom, hogy az óriásbácsi fogsora és fogkeféje megmaradt bennem, azonban a fogkefe helyes használata már sajnos a feledés homályába veszett. De az is lehetséges, hogy az idő múlásával egyre hatékonyabb technikákat találtak ki. Így ma már máshogyan kell helyesen használni a fogkefét.

Hogyan is kell tehát helyesen használni a fogkefét, hogy fogaink egészségesek maradjanak, és a szükségesnél ne kelljen gyakrabban fogorvoshoz járni?

A fogkefe helyes használata: mindenekelőtt tudjuk meg, mire használjuk

A fogkefe (helyes!) használata amiatt nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a legnagyobb ellenségünktől. Ezt a nagy ellenségünket a profi szájápolási szakemberek úgy nevezik: "plakk". Ám mi, hétköznapi emberek is hallottunk már erről az ellenségről, csak jóval földhözragadtabb néven ismerjük. Ez pedig nem más, mint – lepedék.

A lepedék egy színtelen, ragacsos massza, ami szájüregünkben mindenütt – de tényleg bárhol – megtapad. De nem is magával a lepedékkel van a probléma, hanem azzal a rengeteg baktériummal, ami benne található. Ezeknek a baktériumoknak egy része egyébként alapvetően nem káros. Ám bizonyos baktériumok nagyon is azok: ők okozzák a leggyakoribb szájüregi megbetegedéseket, nevezetesen a fogszuvasodást és a fogágybetegségeket.

A fogkefe helyes használata tehát abban segít nekünk, hogy megszabaduljunk a lepedéktől és ezáltal a káros baktériumoktól.

A fogkefe helyes használata: a módosított Bass-módszer

Manapság a fogkefe helyes használata az úgynevezett módosított Bass-módszer szerint történik. Mint a neve is mutatja, az "eredeti" Bass-módszerhez képest ez kicsit, ámde annál lényegesebb kérdésben eltér a fogkefe helyes használatától.

Ennek pedig a lényege a következő: mindig az íny felől, elfelé kell söpörni a lepedéket. A "hagyományos" fogmosási módszer hátránya ugyanis, hogy a fogkefével az ínyek és a fogköz felé toljuk a lepedéket. Azaz nemhogy nem távolítjuk el, de még nehezebben elérhető helyre kerül.

A fogkefe használata tehát akkor lesz helyes, ha fogkefénket nem merőlegesen helyezzük a fogunkra, hanem kicsit megdöntve, körülbelül 45°-ban fogínytől. Azaz mindig a rágósík felé seperjük a lepedéket.

A fogmosás többi része történhet a már viszonylag ismert módon, azaz lágy, körkörös mozdulatokkal az őrlőrégióban és a rágófelszíni régiókban.

A fogkefe helyes használata: mennyi ideig kell fogat mosnunk?

A fogkefe helyes használatához az is hozzátartozik, hogy hányszor és mennyi ideig kellene fogat mosnunk.

A fogorvosok ajánlása alapján minimum 2, de inkább 3 percig érdemes használni fogkefénket, és legalább naponta kétszer, lehetőleg étkezések után.