Szájápolási eszközök: a legfontosabbak és a legajánlottabbak
   2021 11. 12 09:14

Szájápolási eszközök: a legfontosabbak és a legajánlottabbak

+1 fontos tudnivaló a fogselyemről

Ha az otthoni szájápolás témája kerül szóba, akkor mindenkinek ez a két eszköz jut eszébe: fogkefe és fogkrém.

Persze, tény és való, hogy a szájápolási eszközök két legalapvetőbb és legfontosabb eszköze a jó(!) fogkefe és a megfelelő fogkrém. De azért, mondhatni, van élet ezeken túl is. Melyek azok a legfontosabb szájápolási eszközök, amiket ha jól használunk otthon, elkerülhetjük, hogy a szükségesnél gyakrabban kelljen felkeresni fogorvosunkat?

A legfontosabb szájápolási eszközök

Tehát nézzük meg tételesen, hogy melyek azok a szájápolási eszközök, amelyek használata mindenképpen elengedhetetlen fogaink épségének megőrzéséhez. Az első kettő a már sokat emlegetett:

Ám hiába van tökéletes fogkefénk, és használjuk az megfelelően a fogmosás során a helyesen kiválasztott fogkrémmel. Ez még azért nem elegendő, mert vannak olyan részei a fogainknak, amiket még a legjobb fogkefével sem tudjuk elérni. Ezek pedig a két fog találkozásánál levő részek, amit csak egyszerűen fogközöknek hívunk. Márpedig a fogaknak ezen a részein is kiválóan meg tudnak telepedni a kárt okozó baktériumok. Ha tehát alapos – és valóban hatékony – szájápolást akarunk végezni, egyéb eszközökre is szükségünk lesz.

Szájápolási eszközök a fogközök hatékony tisztításához

A fogak közötti részeket, vagy idegen szóval interdentális tereket hagyományos fogkefével nem tudjuk jól elérni. Ám léteznek olyan fogápolási eszközök, amelyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki. A két fog találkozásánál levő fogrészek hatékony tisztítására jelenleg ez a két szájápolási eszköz lehet a legalkalmasabb:

  • fogköztisztító selyem, vagy rövidebb nevén fogselyem,

  • speciális fogköztisztító kefe.

Fogselyemből is létezik többféle kivitel, amelyből a számunkra leginkább megfelelőt érdemes kiválasztani. Az úgynevezett "normális" fogsorhoz (tehát például nincs rajta fogszabályzó, nincsenek implantátumok, hidak) a vékony fogselyem ajánlott.

A fogselymet elsősorban a frontfogak, metszőfogak fogközeinek elérésére, illetve azokhoz a fogak közötti részekhez javasolják, melyek fogköztiszító kefével sem elérhetőek.

Fontos tudni!

A fogselyemmel nem a fogközöket, hanem a fog azon oldalát tisztítjuk, ami egy másik foggal találkozik. Tehát a fogselymet nem a fogközben kell fel-alá mozgatni. A cél az, hogy a fogselyemmel a fog fogköz felé néző oldaláról eltávolítsuk a lepedéket, lehetőleg a fogíny alatt is. Mindezt finom, kíméletes mozdulatokkal.

A fogköztisztító kefe úgy néz ki, mint valami apró üvegcsetisztító kefe. Többféle méretben kapható, és általában egy fogsorhoz 2-3 féle méretű fogköztisztító kefe szükséges. Ennek oka az, hogy a fogak közötti rések különböző nagyságúak lehetnek.

Ezek tehát mindenképpen kifejezetten hasznos szájápolási eszközök. De ha igazán maximalisták vagyunk, van még néhány szájápolási eszköz, amelyet érdemes lehet beszerezni. Így például:

  • szájöblögetőt vagy szájzuhanyt a megelőzésre

  • plakkfestőt a fogmosásunk hatékonyságának ellenőrzésére.