Milyen gyakran kell cserélni a fogkefét?
   2021 10. 15 09:32

Milyen gyakran kell cserélni a fogkefét?

+1 tipp fogaink egészségének megőrzésére

A hatékony szájápolás sikere sok mindenen múlik. Legfontosabb kelléke a fogkefe, ami szerencsére már a legtöbb háztartásban alapkelléknek számít.

De ha van fogkefénk, még nem biztos, hogy jól használjuk. Nem mindegy például, hogy hányszor mosunk fogat naponta, milyen hosszan és hogyan mossuk fogunkat.

És még ezeken a kérdéseken kívül is vannak egyéb fontos körülmények. Ezek különösen nagy befolyással lehetnek arra, mennyire tudjuk valóban megvédeni fogainkat a szuvasodástól és a különféle fogágybetegségek kialakulásától. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen gyakran kell cserélni a fogkefénket. Erre lehet egyszerű, általános választ (időintervallumot) adni, de valójában ennél azért eggyel bonyolultabb a helyzet.

Milyen gyakran kell cserélni a fogkefét, hogy ellássa feladatát – de mi is a feladata?

A fogkefe és fogmosás feladata alapvetően a szájunk tisztán tartása. A fogkefe arra van, hogy eltávolítsa a fogakról a lepedékeket, illetve a szájüregben levő, gyulladást okozó baktériumokat.

Ám ahhoz, hogy a feladatát megfelelően el tudja látni, olyannak is kell lennie a fogkefénknek, ami alkalmassá teszi erre. Nem véletlen, hogy az igazán jó fogkefék gondos tervezéssel, minőségi anyagokból készülnek, kifejezetten úgy, hogy alkalmasak legyenek a feladatra.

Azonban, mint minden eszköz, előbb-utóbb a fogkefe sem képes ellátni a feladatát, ezért rendszeres időközönként cserélni kell.

Milyen okai vannak annak, hogy a fogkefét gyakran kell cserélni?

De miért is javasolják a fogorvosok, hogy nem árt, ha viszonylag gyakran cseréljük a fogkefénket?

Persze nyilván azért, mert egy idő után a fogkefe nem lesz alkalmas arra, hogy megfelelően ellássa a feladatát. Ráadásul az, hogy már nem megfelelő a fogkefe, amit használunk, nem is biztos, hogy feltűnik nekünk. Ez nem mindig okoz látható elváltozásokat a fogkefénken.

A két legfontosabb ok, ami miatt a fogkefe elveszti hatékonyságát, és le kell cserélni, a következő:

  1. A fogkefe sörtéinek elhasználódása

Egy idő után a fogkefe sertéi elkopnak, valamint elkezdenek össze-vissza szétállni. Emiatt pedig már kevésbé tudják hatékonyan eltávolítani a betegségeket okozó lepedéket.

  1. A fogkefe beszennyeződése

Minél tovább használjuk fogkefénket, annál több lesz a sertéin a kórokozó baktériumokból. Főleg akkor, ha nem tud megszáradni, mert a nedves környezetben még jobban el tudnak szaporodni.

Mindezek fényében milyen gyakran kell cserélni a fogkefét?

A szakemberek általánosságban azt javasolják, minimum 3 havonta, de inkább 8 hetente cseréljünk fogkefét.

Ám elsősorban nem az eltelt idő számít, hanem az, hogy milyen állapotban van a fogkefe. Ha például erősen dörzsöljük fogainkat, hamarabb elhasználódnak a serték, ezért ilyenkor előbb kell cserélni.

Tipp:

Érdemes lecserélni fogkefénket azután is, ha betegségen estünk át, hogy ne kerüljön még több baktérium szájüregünkbe.