Milyen fogkefe alkalmas fogszabályzóhoz?
   2021 11. 26 09:26

Milyen fogkefe alkalmas fogszabályzóhoz?

A helyes és rendszeres szájápolás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha nem szeretnénk a szükségesnél többször felkeresni fogorvosunkat, a szájápolást, fogaink tisztítását nekünk kell otthon, a rendelkezésünkre álló eszközökkel elvégezni. Különösen érdemes odafigyelni a fogmosás során arra is, hogy a nehezen elérhető helyeket is megtisztítsuk a káros baktériumokat tartalmazó lepedéktől.

Ám ez még akkor sem túl egyszerű, ha "csak" egy átlagos fogsorról van szó. Már ebben az esetben sem árt, ha igénybe veszünk bizonyos különleges eszközöket a szájápoláshoz. De mi van akkor, ha van némi "nehezítés" is, mint például ha fogszabályzót viselünk? Milyen fogkefe lehet alkalmas fogszabályzóhoz, hogyan, mivel tudjuk a lehető legjobban megtisztítani fogainkat a fogszabályzó viselete mellett?

Szerencsére természetesen erre is van megoldás, léteznek kifejezetten fogszabályzóval rendelkezők számára kifejlesztett fogkefék is.

A fogszabályzót hosszú ideig viselni kell, ezalatt a megfelelő fogkefét kell használni

Miért igényel kicsit más jellegű szájápolást, másfajta fogkefét az olyan fogsor, amin fogszabályzó található? Mert hosszú ideig kell viselni, és bonyolítja a fogmosást.

A fogszabályzót általában az állkapocs és fogak rendellenességeinek (például nyitott harapás, túlharapás, mélyharapás stb.) helyreállítására használják. A fő cél a fogak, fogsor egészségének helyreállítása.

Ezekben az esetekben a fogakra egy fogszabályzó készüléket helyeznek (ez lehet a fogak külső vagy belső részén is). Ez az eszköz nyomó- és húzóerőt gyakorol a fogakra, melynek hatására a fogak csontszerkezete átépül, és a kívánt irányba kerül. Ám ez egy meglehetősen lassú folyamat: általában mintegy 2-2,5 évig szükséges hozzá a fogszabályzót viselni.

Miért nem mindegy, hogy milyen fogkefét használunk a fogszabályzóhoz?

A fogszabályzó ez idő alatt közvetlenül érintkezik a fogzománccal, és fokozottan alkalmas arra, hogy a különböző kórokozó baktériumok megtelepedjenek rajta. Ráadásul a fogszabályzó miatt nehezebben érjük el a fogainkat, így a fogtisztítás is nehezebb ilyenkor.

De azért sem mindegy, milyen fogkefével, milyen hatékonyan tisztítjuk a fogszabályzós fogsort, mert a fogínybetegségek a fogszabályozás hatékonyságát is csökkenthetik.

A fogszabályzóhoz való fogkefe és egyéb hasznos szájápolási eszközök fogszabályzóhoz

Bizonyos fogkefefajtákat kifejezetten olyan fogsorra fejlesztettek ki, amelyen fogszabályzó található. Ezeknek a V alakú kialakítása lehetővé teszi, hogy a fog és a fogszabályzó közötti részt is meg tudjuk tisztítani.

Speciális fogkefék, melyek alkalmasak fogszabályzóhoz is:

Azoknak, akik fogszabályzót viselnek, érdemes továbbá ezeket a kiegészítő eszközöket használni a szájápoláshoz:

  • fogselyem a fogszabályzó és a fogzománc közötti terület tisztítására;

  • fogköztisztító kefe a nehezebben elérhető helyekre;

  • fogszabályzó viasz a száj lágyszöveteinek irritációja ellen;

  • plakkfestő a fogápolás hatékonyságának ellenőrzésére;

  • különböző antibakteriális hatású szájöblögetők.