Melyik a legjobb fogkefe?
   2021 12. 10 11:03

Melyik a legjobb fogkefe?

...a kerek, a szögletes, a hosszú, a rövid, a lapos, a tavalyi vagy idei...?

...idézhetnénk Gombóc Artúrt*, aki ugyan mindezeket a kedvenc csokoládéiként sorolta fel, melyekről, tudjuk jól, nem igazán tesznek jót a fogainknak... Márpedig mi azon vagyunk, hogy segítsünk önöknek foguk minél jobb állapotát, minél tovább megőrizni. Úgyhogy térjünk is vissza inkább a szájápolásra, fogkefékre.

De tulajdonképpen ugyanennyire széles a fogkefék skálája is. Ugyan melyik lehet ezek közül a legjobb fogkefe? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a legjobb fogkefe?

Egyáltalán létezik-e AZ EGYETLEN, IGAZI, LEGJOBB fogkefe? Vagy csak van sokféle jó fogkefe – melyek közül nekünk kell kiválasztani, hogy végül melyik lesz számunkra a legjobb fogkefe?

A legjobb fogkefe puha sörtéjű...

...vagy mégsem? A legtöbb fogorvos általában azt mondja, az a legjobb, ha minél puhább, azaz soft erősségű fogkefét választunk. És ez általánosságban meg is állja a helyét. Azaz a legtöbb esetben az a legjobb, ha puha a fogkefénk. Az nagy valószínűséggel nemigen okozhat kárt, például nem sérti fel a fogínyünket, ami növeli a fogágybetegségek kialakulását.

De mi a helyzet akkor, ha olyan ember számára keressük a legjobb fogkefét, akinek a fogai különösen hajlamosak a lepedékképződésre? Nekik bizonyára nem a legpuhább fogkefe lesz a legjobb választás. Elvégre ezek a fogkefék nemcsak a foggal, fogínnyel, hanem a lepedékkel is különösen kíméletesek. Márpedig ha nem távolítjuk el rendesen a lepedéket, az megint csak fogínygyulladáshoz vezethet.

Így hát először inkább kérdezzük meg fogorvosunkat, hogy melyik lehet a mi fogsorunk adottságainak megfelelő, legjobb fogkefe. Ez alapján pedig válasszuk ki a számunkra legjobb fogkefét.

A legjobb fogkefe nyele belesimul a tenyerembe...

...na igen, de nem mindegy, hogy milyen az a tenyér! Tény, hogy a mindenkori legjobb fogkefe nyele olyan, hogy a lehető legkényelmesebb fogás essen rajta. De a nehézséget az okozza, hogy nem mindenkinek jelenti ugyanazt a kényelmes fogás. Így tehát más lesz a legjobb fogású nyéllel rendelkező fogkefe egy felnőtt, hatalmas testű, lapátkezű férfi számára. És megint más lesz a legjobb fogkefe egy kisgyermeknek.

A legjobb fogkefe feje minél kisebb...

...merthogy ugye minél kisebb a fogkefe feje, annál könnyebben lehet használni a szájüregben a nehezen elérhető részeken. Való igaz.

Igen ám, de nem mindenki tud olyan jól bánni a fogkefével, mint egy átlagos felnőtt. Az idősebb emberek, a gyerekek, akik még csak tanulják a fogkefe helyes használatát, nem rendelkeznek tökéletes motoros képességekkel. Így előfordulhat, hogy nekik egy az átlagnál kissé nagyobb fejű fogkefe lesz a legjobb.

Összességében, a legjobb fogkefe kiválasztásánál is elmondható, hogy minden relatív. Lényeg, hogy mindenki megtalálja a neki legjobb fogkefét.

* Utolsó megtekintés: 2021-11-16