Szájápolás foghúzás után: a kulcs a gyengéd tisztítás
   2021 12. 17 08:35

Szájápolás foghúzás után: a kulcs a gyengéd tisztítás

A foghúzást manapság már csak a legvégső esetben alkalmazzák a fogorvosok: amikor a fog már menthetetlen.

A foghúzás fájdalma és kockázatai a mai modern eszközök segítségével minimálisra csökkenthetőek. Ám a kihúzott fog helyén egy nyílt seb alakul ki, melynek idő kell a teljes begyógyulásra. Ezt a folyamatot nemigen lehet gyorsítani. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha a foghúzás után odafigyelve végezzük a szájápolást. Így elkerülhetjük a fertőzéseket, komplikációkat, ezzel segítve a seb regenerálódását.

Mi a helyes módja a foghúzás utáni szájápolásnak? Íme néhány szájápolási jótanács, amit érdemes betartani, hogy minél könnyebben átvészeljük a foghúzás utáni nehezebb időszakot.

Szájápolás foghúzás után: miért és mire kell vigyáznunk?

Foghúzás után az eltávolított fog helyén egy lyuk keletkezik: ezt a csontüreget ilyenkor vér tölti meg. Ideális esetben, ha nem bolygatjuk, és nem lassítjuk véralvadást gátló fájdalomcsillapítókkal, ez a vérmennyiség néhány órán belül szépen megalvad. Egy vérdugó alakul ki, kitöltve a foghúzás utáni űrt. Ez nagyon hasznos a gyógyulási folyamat szempontjából, mivel a benne található őssejtekből épül vissza a hiányos részre a friss csontszövet.

Emiatt fontos, hogy a szájápolás során figyeljünk arra, hogy ezt a vért ne mossuk ki onnan.

Szájápolás foghúzás után: ne hagyjuk ki a fogmosást!

Gyakori tévhit, hogy a foghúzás után ne végezzünk szájápolást, aznap hagyjuk el a fogmosást. Az valóban igaz, hogy néhány óráig, amíg az érzéstelenítő nem hat, kerülni kell az evést és a fogmosást. De az érzéstelenítés hatása általában a foghúzás után 4 órával (alsó álkapcsi foghúzás után kicsit tovább) elmúlik. Amikor már érezzük, hogy teljesen elmúlt a hatása, már lehetséges a szájápolás, fogmosás is – lényeg, hogy ilyenkor legyünk körültekintőbbek.

Szájápolás foghúzás után: kíméljük a kihúzott fog környékét!

Ha nem távolítjuk el a szájüregünkből a lepedéket megfelelő szájápolással, akkor a bennük található baktériumok ronthatják a sebgyógyulás folyamatát. Ezért fontos, hogy mechanikai úton, azaz fogmosással előzzük meg a fertőzésveszélyt.

A foghúzás után kiemelten fontos, hogy a szájápolás során kerüljük az eltávolított fog helyét és annak környékét. Ne öblögessünk intenzíven, hogy nehogy kimossuk a csontképző vérdugót, és használjunk gyengéd fogkefét.

Az egyéb szájápolási eszközöket (fogselyem, interdentális fogkefe) a foghúzás napján és az azt követőn csak az ellentétes oldalon használjuk.

A foghúzás után 2-3 nappal szépen lassan, fokozatosan elkezdhetünk visszatérni a normális szájápolási rutinhoz. A seb környékét egészen varratszedésig (ha felszívódó varratot használtak, akkor kb. 1 hétig) kíméletesen tisztítsuk. A sebgyógyulás folyamatát ilyenkor elősegíthetjük klórhexidin tartalmú szájöblögetővel, ügyelve, hogy csak finoman öblögessünk vele.

Szájápolás foghúzás után odafigyeléssel; de ugyancsak ügyeljünk a kímélő étkezésre és kerüljük a fizikai megerőltetést is.