A fogkefe anyaga: számít-e, hogy miből készül?
   2022 01. 07 11:01

A fogkefe anyaga: számít-e, hogy miből készül?

A fogkefekínálat olyan nagy, hogy ember legyen a talpán, aki az összeset képes végignézni, és azokból kiválasztani a megfelelő fogkefét.

Léteznek különböző fogkefefajták is: van manuális fogkefe és elektronikus fogkefe; van fogkefe kicsiknek és nagyoknak; és különböző fogkefék speciális célokra. Fogkefét lehet választani a színe alapján, ára alapján – és természetesen lehet a kiválasztás alapja a fogkefe anyaga is. Manapság a legtöbb fogkefe anyaga műanyag, de léteznek különleges anyagú fogkefék is.

És ami még bonyolítja a helyzetet: kérdés, hogy mit értünk azon, hogy mi a fogkefe anyaga? Melyik a fontosabb: a fogkefe sertéinek anyaga, vagy a fogkefe nyelének anyaga?

Régen a fogkefe anyaga nem műanyag volt

A különböző archeológiai leletek* arra utalnak, hogy az emberek már időszámításunk előtt 3500 tájékán is mostak fogat. Ekkor a fogkefe anyaga fa volt, a "fogkefe" pedig meglehetősen egyszerűen működött. Az emberek úgy mostak fogat, hogy egyszerűen egy bizonyosfajta fából a szájukba vettek egy darabkát – és azt rágcsálták egy ideig.

Bár ez meglehetősen furcsának tűnhet, de ennek a fajta fogmosásnak igenis megvolt a maga haszna. Általában ugyanis az a bizonyos fadarab – a "fogkefe" anyaga – fertőtlenítő hatású anyagokat tartalmazott. Így tehát a szájüreget is meg tudta tisztítani a lepedéktől.

Amikor pedig már kialakult a ma használt fogkefe formája, akkor a nyél készülhetett többféle anyagból. A serte anyaga viszont leggyakrabban állati eredetű volt.

Ma pedig, tudjuk jól, a fogkefe anyaga leginkább műanyag. A fogkefe sertéjének anyaga pedig még inkább, mivel abból lehet minél puhább, vékonyabb szálakat előállítani. Márpedig egy fogkefe minőségét elsősorban a sertéjének anyaga és mennyisége határozza meg.

Azért manapság változatos a fogkefekínálat fogkefe anyaga szerint is

Ugyan többször állítottuk azt, hogy a fogkefe anyaga manapság legtöbbször műanyag, de valójában azért nemcsak műanyag fogkeféket találhatunk a fogkefepiacon.

Már csak annak köszönhetően is, hogy egy termék vásárlásakor egyre fontosabb szemponttá válik a környezetbarát kialakítás, a fenntarthatóság jegyében. Nincs ez másként a fogkefénél sem: számít az, hogy mennyire környezetbarát a fogkefe anyaga is. Így tehát a fogkefe anyaga alapján találkozhatunk:

  • fából készült fogkefével;

  • bambuszból készült fogkefével;

  • sőt, utazáshoz használható speciális, rágható fogkefével is, ami gumiból és hozzáadott tisztító hatású anyagokból készül.

Annak érdekében pedig, hogy a fogkefe anyaga ne szennyezze túlságosan környezetünket, léteznek cserélhető fejű fogkefék is. Így a fogkefe nyelének előállításán is lehet spórolni.

Legyen a fogkefe anyaga bármilyen, egyvalamit ne feledjünk soha: a legfontosabb a fogkefe sertéjének minősége. Legyen olyan anyagból, ami hatékonyan, ugyanakkor gyengéden tisztítja fogainkat és fogínyünket. Mi csakis ilyen fogkeféket kínálunk – a fogkefe anyagától függetlenül.

* Utolsó megtekintés: 2021-11-30